CIOR MILCOMP Estland 2019

I august stod den, traditionen tro, på CIOR sommerkongres. Det betyder en række forskellige aktiviteter for reserveofficerer i NATO regi, blandt andet MILCOMP, som er en konkurrence for reservepersonel i diverse militære færdigheder.

Sommerkongressen 2019 fandt sted i Tallinn, Estland, et sted hvor man tydeligt mærker at netop NATO-samarbejdet og reservepersonellet tillægges en helt særlig betydning. Estland kan prale af at have en af verdens allerhurtigst mobilisérbare styrker, og især i Estland har traditionelle soldaterfærdigheder og territorialforsvar en stærk prioritering. Selve præsidenten, Kjersti Kaljulaid, lagde vejen forbi MILCOMP til præmieoverrækkelsen, hvor hun holdt en tale om netop reservepersonellets vigtige rolle i et moderne forsvar.

 De militære færdigheder, der dystes i ved MILCOMP, er færdigheder som skydning, orientering, granatkast samt forhindringsbane til lands og til vands. Derudover er der en konkurrence i krigens love og en i taktisk førstehjælp. Danmark var i Estland repræsenteret ved tre mandlige og tre kvindelige deltagere. Konkurrencerne er sat op med samarbejde i højsædet, hvorfor alle discipliner gennemføres i hold af tre soldater. Den samlede konkurrence blev afholdt over 4 dage og havde deltagelse af 32 hold fra 12 forskellige lande, inkl to internationale hold med blandede nationaliteter.

Efter vores ankomst i Tallinn stod programmet straks på træning på skydebanen på værtslandets våben, hvor nogle af os danskere for første gang skød med 7.62 våben af ældre dato med åbne sigter. Herefter en såkaldt ice breaker – en lejlighed til at møde de andre deltagere og socialisere på kryds og tværs af landene. Programmet bød yderligere på to træningsdage og herefter konkurrencer.

Konkurrencen er bygget op om et princip om, at alle deltager med det samme udstyr, hvorfor der skydes med værtslandets våben, svømmes forhindringsbane i værtslandets uniform, og yderligere er der strenge krav til påklædning til konkurrencerne og på garnisonen. Altså er der ingen behagelige tights, svømmebriller eller andet ”civilt” grej; se, dét er ”train as you fight”!

Årets orienteringsløb bød på en kombination af ganske udfordrende terræn, kort af forskellige typer med mere eller mindre (især mindre) information og masser af kompasgang. Særligt én post skilte fårene fra bukkene, idet man ud fra et luftfoto kunne vælge mellem halvanden kilometers kompasgang gennem en mose med vand til over knæene eller at søge mod et sikkert opfang, der ved et hurtigt blik kunne ligne en vej, men som dog viste sig at være et vandløb omgivet af mere sump med masser af mere eller mindre væltede træer. En del hold faldt for grænsen på fem timer ude i denne sump, og glæden var stor, da det danske kvindehold endelig fandt ud af sumpen og ud på en sti, og med jubelråb fik guidet fire andre fortabte hold mod et sikkert opfang. Nok er det en konkurrence, men som man kender det fra en god, gammeldags tur i felten, så skaber prøvelser sammenhold – også på tværs af nationer.

Endnu en gang beviste CIOR MILCOMP, at fælles træningsnormer er med til at styrke opgaveløsningen, når NATO allierede styrker går sammen om en mission. Dette gælder i såvel i sportslige konkurrencer som i internationale operationer.Danskerne fik igen bevist, at vi kan være med forrest i feltet i en række af disciplinerne, på trods af at andre nationer har optagelsesrunder inden holdsætningen, fællestræninger og en træningslejr i forbindelse med konkurrencen. Vi fik igen i år testet vores soldatermæssige færdigheder og konkurreret med andre NATO-lande. De danske deltagere har alle haft nogle rigtig gode oplevelser, som deles med andre reserveofficerer på tværs af landegrænser, og vi håber at næste års konkurrence igen vil have Dannebrog på sejrsskamlen. 

Skrevet af PL-R N. Mortensen