Forsvarsforliget slæber sig afsted med tunge skridt. Vi har nu passeret tre vigtige delaftaler, men processen er langsommelig og en delaftale for Reserven har desværre stadig lange udsigter.
I HPRD benytter vi tiden til at italesætte Reserven og bidrage i forligsprocessen. Siden sommerferien har vi haft mange gode drøftelser om en kommende Reservestyrke med forsvarsordførere fra størstedelen af forligspartierne. Endvidere har HPRD også haft foretræde for forsvarsudvalget i Folketinget, for at drøfte Reservens rolle i fremtidens forsvar. Vores overordnede budskab er at Reserven skal styrkes markant, fordi det er en kosteffektiv og samtidig den eneste realistiske mulighed for at opbygge den nødvendige robusthed, resiliens og frem for alt skalerbarhed som dansk forsvar har så alvorligt brug for.
Som grundlag for vores budskab har vi i lighed med sidste år udarbejdet et notat ledsaget af en række anbefalinger og erfaringer indhentet blandt andet igennem vores meget tætte samarbejde med reservistorganisationerne hos vores Nordiske alliancepartnere samt øvrige nabolande. (læs notatet i sin helhed her)
På den positive side oplever vi fra politikerne en meget stor lydhørhed, interesse for og anerkendelse af vores anbefalinger for et øget brug af reservister. Samtidig er der generelt en god forståelse for at hele vores samfundsmodel skal understøtte en øget reserve. Mere bekymrende er det, at der flere steder synes at være en udtalt diskrepans imellem det situationsbillede politikerne har fra forsvaret og den reelle situation vores soldater og medlemmer oplever i dagligdagen.
NATO har også netop lanceret en ny og omfattende NATO POLICY ON RESERVES, hvor man kraftigt opfordrer medlemsnationerne til at sikre nationale betingelser for en Reserve der er tilstrækkeligt uddannede, trænede, øvede, udrustet og forberedt. NATO’s anbefalinger baserer sig, lige som HPRD’s, både på anvendelse af reservister som individuelle kapaciteter med udgangspunkt i såvel militære som civile kompetencer, og på anvendelse af egentlige reserveenheder der kan bringes i spil i fred, krise og krig. Samklangen med vores anbefalinger er ikke overraskende stor, og det er vores håb at den kommende delaftale reserve vil afspejle de mange gode erfaringer og anbefalinger.
Hen over sommeren gav det kraftig genklang i mange af HPRD’s kredse da FKO’s feltsport blev lukket af sparehensyn. Feltport er en central del af aktivitetsniveauet i HPRD’s lokalkredse. I en periode hvor mange enheder enten har lukket eller beskåret uddannelse for reserven markant, oplevedes det ekstra frustrerende, at vi ikke engang kan tilbyde feltsport, som netop er ulønnet militær træning der gennemføres i fritiden ved siden af såvel civilt job og militær tjeneste. Den ærgerlige spareøvelse har i bedste fald været in signifikant for forsvarets hårdt trængte økonomi. Men med en stærk indsats, er det dog et lykkedes mange kredse at opretholde et mindre antal aktiviteter uden omkostninger frem mod slutningen af året. Heldigvis ser det i skrivende stund ud til, at der igen er tilført midler for feltsport 2025, så planlægningen af den kommende sæson kan iværksættes.
Slutteligt skal der blot lyde en opfordring til at man hen mod slutningen af året gør sig overvejelser omkring at stille op til Hovedbestyrelsen, Kredsbestyrelser, Udvalgene, De mange opgaver indenfor Feltsport eller blot som ansvarlig på nogle af vores mange aktiviteter. Vi har brug for alle de kræfter vi kan mobilisere for at bidrage til genrejsningen af forsvaret og Reserven.
Jesper Schneider